Logo Aprilvisje

Wasbare luiers

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Als je net begint met wasbare luiers is het handig om te weten hoeveel luiers je nodig hebt. Daarbij helpen we je graag.

Hoeveel luiers je nodig hebt is afhankelijk van twee zaken:

  1. Hoe vaak wil je je luiers wassen?
  2. Hoe oud is je kindje (pasgeboren baby’tjes hebben vaak wat meer luiers nodig)

Wanneer je 20 luiers zou hebben en je er 6 à 7 per dag zou gebruiken zou je schema er ongeveer zo uit zien;

Dag 1: Gebruik je 7 luiers
Dag 2: Gebruik je 6 luiers
Dag 3: Gebruik je 7 luiers – was en droog de vieze luiers van dag 1 en 2
Dag 4: Gebruik je 7 luiers
Dag 5: Gebruik je 6 luiers – was en droog de vieze luiers van dag 3 en 4

Het wassen van wasbare luiers

Wasmiddel

Er zijn speciale wasmiddelen voor wasbare luiers op de markt. In ons gamma vind je zulke wasmiddelen terug van Attitude. U kan ook de meer standaard wasmiddelen gebruiken. Wel is het belangrijk dat er geen enzymen, bleekmiddelen, soda of optische witmiddelen in zitten. Deze stoffen kunnen de tere huid van je baby’tje irriteren en zijn bovendien slecht voor de luiers.

Daarnaast is het erg belangrijk om niet te veel wasmiddel te gebruiken. Veel mensen doen graag wat extra waspoeder in de wasmachine. Echter kan een teveel aan wasmiddel zich in de luiers op gaan stapelen waardoor de luiers naar verloop van tijd minder vocht kunnen opnemen en gaan ruiken. Dan is het nodig om ze te strippen. Was altijd met voldoende water en gebruik de extra spoel knop wanneer je deze optie op je wasmachine hebt.

Gebruik nooit wasverzachter bij wasbare luiers. Wasverzachter geeft een dun laagje over de stoffen waardoor het vocht er minder goed in kan trekken. Hierdoor zullen ze minder absorberen. Ook het gebruik van azijn als natuurlijke wasverzachter is af te raden.

Wasprogramma

De pocketluiers hebben een waterdichte laag en kunnen op 40 graden gewassen worden en mogen niet in de droogkast. Naast de temperatuur in te stellen op je wasmachine is het ook altijd verstandig de extra spoel knop of extra water knop op je wasmachine te gebruiken. Water is namelijk de belangrijkste ingrediënt in de luierwas! Heeft u na het wassen vlekken?

Tip 1: Minder wasmiddel is beter.
Gebruik minder wasmiddel dan je normaal zou doen. Een klein beetje is voldoende. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, des te meer kans je hebt dat restjes in de luier blijven zitten. Hier kan de tere babyhuid op reageren. Bovendien kunnen deze restjes zich in de loop van de tijd gaan opstapelen waardoor je luier gaat ruiken en minder vocht op kan nemen.

Tip 2: Meer water is beter.
Heb je een ‘extra water’ knop of ‘intensief spoelen’ knop op de wasmachine? Gebruik deze dan! Hoe beter de luiers gespoeld worden, des te minder kans je hebt op restjes wasmiddel in de luier.

Voor het eerste gebruik

Nieuwe boosters absorberen nog geen vocht. Deze moeten altijd minimaal 2 keer gewassen worden. De eerste keer met wat wasmiddel en de tweede keer mag het zonder wasmiddel.
Natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe doen er wat langer over om hun optimale absorptiecapaciteit te bereiken. Vaak zijn deze na een wasje of 10 pas op hun best.
We raden aan de boosters 24 uur te weken in veel water alvorens ze de eerste maal te wassen.
Ons advies voor de nieuwe luiers;

  • Boosters een nachtje weken in lauw water
  • Boosters en luiertjes wassen op 40 graden met extra spoelprogramma met een beetje wasmiddel
  • Vervolgens nog 1 maal wassen op 40 graden zonder wasmiddel.

 

Informeer bij uw gemeente

Sommige gemeentes betalen een gedeelte van de aankoop terug mits voorleg van de factuur. Raadpleeg bij uw gemeente welke vergoeding zij hanteren.